BekkenFysiotherapie

Blijf niet lopen met bekkenpijn, bekken- en bekkenbodem klachten.

Bekkenfysiotherapie Apeldoorn

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie gericht op onderzoek en behandeling van bekken- en bekkenbodem functiestoornissen. Onze bekkenfysiotherapeut houdt zich bezig met onderzoek, preventie, voorlichting, begeleiding en behandeling van bekken gerelateerde klachten. Je kunt bij onze bekkenfysiotherapeut in Apeldoorn de Maten rechtstreeks, zonder tussenkomst van een arts, een afspraak maken. Maar ook via verwijzing van de huisarts, medische specialisten, psychologen, seksuologen en verloskundigen.

Wanneer helpt Bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie kan u helpen bij bekkenproblemen, zoals bekkenbodem functiestoornissen, bekkenpijn en bekkeninstabiliteit. Naast vrouwen kunnen ook mannen geholpen worden met bekkenfysiotherapie.

 

Hoe herken je bekkenbodem functiestoornissen?

Ongewild verlies van urine of ontlasting, moeizaam kwijt kunnen van ontlasting, verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen, pijn in de onderbuik, rond de anus of geslachtsdelen, seksuele problematiek gerelateerd aan functiestoornissen van de bekken-bodem, klachten voorafgaand of na afloop van chirurgische ingrepen in de onderbuik bijvoorbeeld gynaecologische, urologische en darm- operaties.

 

Hoe herken je bekkenpijn en bekkeninstabiliteit?

Bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rondom de zwangerschap en bevalling, bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling. Naast de behandeling van klachten bij zwangerschap kunt u ook terecht voor begeleiding gericht op preventie van bekkenpijn en bekkenbodem functiestoornissen. Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit is makkelijk te verwarren met klachten van lage rug of heuppijn. Toch ligt de oorzaak van bekkeninstabiliteit ergens anders. De symptomen kunnen per patiënt verschillen. De volgende klachten worden regelmatig gezien:


Pijn vanuit het schaambeen:
Je voelt de pijn aan de voorkant van je onderbuik in het midden van je bekken. Deze pijn kan veroorzaakt worden doordat de linker- en rechterhelft van je schaambeen niet goed kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. Ook kan het zijn dat de (bekkenbodem)spieren die hieraan vastzitten verkrampt zijn en trekkrachten uitoefenen op het gewricht. De pijn kan uitstralen naar je bil, lies of zelfs de achterkant van je bovenbenen.

Lage rugpijn:
Van je gehele onderrug tot een eenzijdige pijn: links of rechts. Deze pijn kan door verschillende redenen ontstaan. De dwarse buikspieren kunnen bijvoorbeeld minder actief je lendewervelkolom ondersteunen. Hierdoor kan er een compensatiepijn ontstaan in andere spieren die de trager werkende dwarse buikspier opvangen. Zo werken ook de bekkenbodemspieren veel harder om je bekken en onderrug te stabiliseren. Ook vanuit hier kan de pijn uitstralen naar je bil, lies of de achterkant van je bovenbenen. Hierdoor kan ook pijn en moeite ontstaan bij het staan op één been.

 

Pijn rondom het stuitje:
Je stuitje wordt ook wel het staartbeen genoemd. Dit is het onderste puntje van je wervelkolom, vlak boven de anus. Deze vorm van bekkenpijn wordt soms erger als je moe bent. Ook kan het verergeren bij bepaalde bewegingen – zoals een tijdje zitten op een harde ondergrond – of tijdens schokkerige bewegingen. Denk aan fietsen over een drempel of een hobbel in de weg. Op dat moment wordt de druk op het stuitje verhoogd. Ook hardlopen is niet bevorderlijk.

 

Startpijn:
Ochtendstijfheid en startpijn. Je voelt de pijn wanneer je bijvoorbeeld opstaat uit een stoel of start met lopen.

 

Pijn in de onderbuik of taille:
Dit wordt ook wel bandenpijn genoemd en hoort niet bij bekkenklachten. Vaak wordt deze pijn veroorzaakt door iets anders, bijvoorbeeld het groeien van de baarmoeder.

 

Hoe ontstaat bekkenpijn?

Bekkenpijn ontstaat door verschillende factoren. Tijdens de zwangerschap, door trager werkende rug- en buikspieren of door een verkeerde beweging. Zodra je bekken soepeler wordt, kan struikelen, je verstappen of je vertillen ervoor zorgen dat je bekken een beetje kantelt. Hierdoor raken sommige bekkenbodemspieren en gewrichten overbelast en op die plaats kun je pijnklachten krijgen. 

 

Bekkenpijn of bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent en je buik groeit, neemt de druk op je bekken en je onderrug toe. Hierdoor kun je last van pijnklachten krijgen. Bekkenpijn is erg vervelend, maar gelukkig kun je er in bijna alle gevallen iets aan doen. Tijdens je zwangerschap zorgen zwangerschapshormonen ervoor dat de gewrichten en spieren rondom je bekken soepeler worden. Meestal begint dit al vanaf week vijftien of zestien van je zwangerschap. Je bekken verweekt omdat de baby tijdens de bevalling via je bekken naar buiten moet. In combinatie met de groei van je baarmoeder en het veranderen van je houding omdat je buik zwaarder wordt, kan dit ervoor zorgen dat je bekken verkeerd wordt belast. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen krijgt hierdoor moeite met bewegen of zelfs pijn. Dit wordt bekkenpijn genoemd. Vroeger werd er vaak over bekkeninstabiliteit gesproken, maar die term wordt niet meer gebruikt omdat het de lading niet dekt. Een instabiliteit kan eigenlijk alleen ontstaan door een trauma (bijvoorbeeld een breuk) waardoor het bekken letterlijk instabiel is geworden.

Hulp bij bekkenpijn en bekkeninstabiliteit 

Wat houdt een behandeling Bekkenfysiotherapie in?

Tijdens uw eerste afspraak beginnen wij met een uitgebreide screening en vervolgens een intake. U krijgt dan een aantal vragen over verschillende aspecten van uw gezondheid. Op deze manier brengen wij uw klachten in kaart om een passend behandelplan op te stellen. Na dit onderzoek volgen een behandelingen gericht op preventie, voorlichting en begeleiding.

Wat doet de Bekkenfysiotherapeut tijdens de behandeling?
 

Massage:
Massage van de pijnpunten kan de klachten vaak verlichten. Dit is alleen wel een tijdelijke oplossing. De bekkenpijn zal in de meeste gevallen weer terugkomen.

Oefeningen:
Oefeningen kunnen helpen om pijn in de toekomst te voorkomen. Zo kan het trainen van de dwarse buikspieren (die zitten onder je schuine buikspieren en lopen als een lichaamseigen korset dwars over je buik) bijvoorbeeld helpen om de gewrichten in je bekken en onderrug te ontlasten.

Houding- en beweegadviezen:
Onze bekkenfysiotherapeut geeft ook advies over het verbeteren van je houding en geeft beweegadviezen mee. Denk aan een sport die goed bij jou en je veranderende lichaam past en effectief is om klachten te voorkomen. Naast vrouwen kunnen ook mannen in aanmerking komen voor bekkenfysiotherapie. U kunt bij ons rechtstreeks, zonder tussenkomst van een arts, een afspraak maken. Maar ook via verwijzing van de huisarts, medische specialisten, psychologen,

seksuologen en verloskundigen:

Wordt bekkenfysiotherapie vergoed door mijn zorgverzekeraar? Bekkenfysiotherapie wordt vergoed uit uw aanvullende zorgverzekering indien u voldoende verzekerd bent voor fysiotherapie, met uitzondering van incontinentieklachten. Bij incontinentieklachten worden 9 behandelingen bekkenfysiotherapie vergoed uit de basisverzekering. Hoeveel in uw situatie vergoed wordt, kunt u terugvinden in uw polisvoorwaarden.

Wordt Bekkenfysiotherapie vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Bekkenfysiotherapie valt onder fysiotherapie en wordt vergoed uit je aanvullende zorgverzekering indien je voldoende aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. Bij Leeuwis Fysiogroep gaan we voor kwaliteit. Je kunt bij ons met of zonder verwijzing van je arts een afspraak maken.

Voor bekkenfysiotherapie verwijzen wij u tijdelijk door. Snel een behandeling? Meldt dan dat u via ons komt  

Bekkenfysiotherapeut Apeldoorn

Yvonne Miltenburg

Bekkenfysiotherapeut

055 534 45 51

Spadelaan 140-A
7331 AL Apeldoorn

Bekkenfysiotherapeut Apeldoorn

Anita Visser-Duiven

Bekkenfysiotherapeut

06 50 27 60 00

Achter de Molen 10
7382 CE Klarenbeek

Wil je meer weten over Bekkenfysiotherapie?

Over de mogelijkheden, over je behandeling of heb je een andere vraag? Voel je vrij om contact op te nemen, wij helpen je graag.