oedeemtherapie

Oedeem is bijna altijd de oorzaak van een andere aandoening

> Therapie > Fysiotherapie > Oedeemtherapie

Oedeemtherapie in Apeldoorn

Op deze pagina vind je informatie over Oedeemtherapie en Oedeem. Oedeem is een een zichtbare zwelling door een abnormale ophoping van weefselvocht en kan over je hele lichaam voorkomen. Met Oedeemtherapie kan onze Oedeemtherapeut in Apeldoorn jouw Oedeem verminderen of verhelpen.  Onze oedeemtherapeut richt zich bij de behandeling van Oedeem op de stimulatie van vochtafvoer en werkt nauw samen met andere specialisten, zoals oncologen en chirurgen. Je kunt bij ons terecht met of zonder verwijzing van je arts. 

Wat is Oedeem?

Oedeem is een een zichtbare zwelling door een abnormale ophoping van weefselvocht in een bepaald lichaamsdeel. Oedeem kan over het hele lichaam voorkomen. Het vocht hoopt zich op door een verstoring van het lymfesysteem. Dit lymfesysteem is te vergelijken met de bloedsomloop, maar dan met name in de huid. Er bevinden zich lymfeknopen op essentiële punten, zoals in de oksel en lies. Wanneer deze knopen aangedaan zijn of verwijderd zijn, is de doorgang om vocht af te voeren gestremd. Het lymfevocht wat door ons hele lichaam circuleert stagneert voor die knopen en hoopt zich op tot een zichtbare zwelling. Ook kunnen de kleinere, maar niet minder belangrijke lymfevaten niet goed functioneren.

 

Hoe ontstaat Oedeem?

Oedeem kan ontstaan door een grotere aanvoer dan afvoer van vocht in je lichaam. Het vocht hoopt zich dan op in je lichaam. Oedeem is vrijwel altijd een oorzaak van een andere aandoening. Oedeem kan ontstaan door: Hartfalen, Nierziekten, Leveraandoeningen, Verslechterde bloedafvoer, Beschadiging of blokkade van de lymfevaten( lymfoedeem), Beschadigde bloedvaten( angio oedeem), Ondervoeding( hongeroedeem) of Een ongeval.

 

Hoe herken je Oedeem?
Een bekend symptoom van oedeem is gewichtstoename. Omdat er meer vocht in je lichaam zit, word je ook zwaarder. Je kan in enkele dagen tijd wel twee kilo aankomen. Een ander symptoom van Oedeem is een zwelling op een bepaald lichaamsdeel. Bij oedeem in de benen, voeten of enkels blijft er dan vaak een putje achter, nadat je enige tijd op de gezwollen plek hebt gedrukt. Dit wordt ook wel Pitting Oedeem genoemd. Hoesten en kortademigheid kunnen ook een oorzaak van Oedeem zijn. Er is dan sprake van Oedeem in je longen. 

Vochtafvoer via de lymfe- en bloedbanen

Wat houdt een behandeling Oedeemtherapie in?

Tijdens je eerste afspraak beginnen wij met een screening en vervolgens een intake. Tijdens dit onderzoek krijg je een aantal vragen over verschillende aspecten van je gezondheid. Op deze manier brengen wij je klachten in kaart om een passend behandelplan op te stellen. Na dit onderzoek volgt een behandeling. 

 

Wat doet de Oedeemtherapeut tijdens de behandeling?

De Oedeemfysiotherapeut zich tijdens de behandeling van jouw Oedeem op de stimulatie van vocht afvoer. Doormiddel van oefentherapie worden de juiste spieren in je lichaam aangespannen om zo de vochtafvoer via de lymfe- en bloedbanen te stimuleren. Daarnaast past de Oedeemtherapeut Lymfedrainage toe. Dit is een speciale massagetechniek waarbij de oedeemtherapeut het vocht naar delen van je lichaam verplaatst waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Om verdere vochtophopingen te voorkomen worden bandages aangelegd, zoals tape of therapeutische kousen.

Wordt Oedeemtherapie vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Oedeemtherapie wordt vergoed uit je aanvullende verzekering, met uitzondering van chronische aandoeningen die op de lijst Borst( chronische lijst) staan. Deze worden vergoed uit je basisverzekering. Vraag je fysiotherapeut of je een chronische aandoening hebt. Bij Leeuwis Fysiogroep gaan we voor kwaliteit. Je kunt bij ons terecht met of zonder verwijzing van je arts. 

Anneke de Joode

Oedeemtherapeut

Peter Bakker

Oedeemtherapeut

Wil je meer weten over Oedeemtherapie?

Over de mogelijkheden, over je behandeling of heb je een andere vraag? Voel je vrij om contact op te nemen, wij helpen je graag.

Afspraak maken 

Je kan met of zonder verwijzing van je arts een afspraak maken voor therapie of revalidatie. Bel ons ma t/m vr van 08:00 tot 16:00 uur of gebruik het afsprakenformulier. Je ontvangt altijd een bevestiging.

Afspraak afzeggen? Bel ons

Heb je een afspraak gemaakt maar ben je toch verhinderd? Dan willen wij je vragen om je afspraak 24 uur van tevoren telefonisch af te zeggen om anderen ook snel te kunnen helpen. Lukt dit niet en heb je een geldige reden, dan brengen wij de gereserveerde tijd niet in rekening. Bel ons ma t/m vr van 08:00 tot 16:00 uur.

Naam  
E-mail  
Telefoon  
Behandeling  
Lokatie  
Opmerking