Geschiedenis Leeuwis Fysiogroep
50 jaar Fysiotherapie Apeldoorn Leeuwis Fysiogroep

oedeemtherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht

Oedeemtherapie Apeldoorn

Met oedeemtherapie behandeld de oedeemfysiotherapeut patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van extracellulair vocht in het lichaam. Deze ophoping van vocht uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, een tintelend gevoel en een zwelling van het lichaamsdeel zonder toename van het aantal cellen. Oedeem kan over het hele lichaam voorkomen. Bij oedeem is de hoeveelheid vocht die in het lichaam aanwezig is te groot in de interstitiele of sereuze holten, of de verdeling van het aanwezige vocht is abnormaal. Combinaties treden ook vaak op. De controle over de vocht- of waterbalans in je lichaam wordt aangestuurd door diverse organen. De hypothalamus, het hart en de nieren spelen hierbij een belangrijke rol. Onze Oedeemfysiotherapeut richt zich bij de behandeling van oedeem op de stimulatie van vochtafvoer via de lymfe en bloedbanen en werkt nauw samen met andere specialisten, zoals oncologen en chirurgen. Je kunt bij onze Oedeemtherapeut in Apeldoorn de Maten en Apeldoorn Osseveld terecht met of zonder verwijzing van je arts. 

Wanneer Oedeemtherapie?

Oedeem is een een zichtbare zwelling door een abnormale ophoping van weefselvocht in een bepaald lichaamsdeel. Oedeem kan over het hele lichaam voorkomen. Het vocht hoopt zich op door een verstoring van het lymfesysteem. Dit lymfesysteem is te vergelijken met de bloedsomloop, maar dan met name in de huid. Er bevinden zich lymfeknopen op essentiële punten, zoals in de oksel en lies. Wanneer deze knopen aangedaan zijn of verwijderd zijn, is de doorgang om vocht af te voeren gestremd. Het lymfevocht wat door ons hele lichaam circuleert stagneert voor die knopen en hoopt zich op tot een zichtbare zwelling. Ook kunnen de kleinere, maar niet minder belangrijke lymfevaten niet goed functioneren.

 

Hoe ontstaat Oedeem?

Oedeem kan ontstaan door een grotere aanvoer dan afvoer van vocht in je lichaam. Het vocht hoopt zich dan op in je lichaam. Oedeem is vrijwel altijd een oorzaak van een andere aandoening. Oedeem kan ontstaan door: Hartfalen, Nierziekten, Leveraandoeningen, Verslechterde bloedafvoer, Beschadiging of blokkade van de lymfevaten( lymfoedeem), Beschadigde bloedvaten( angio oedeem), Ondervoeding( hongeroedeem) of Een ongeval.

 

Hoe herken je Oedeem?
Een bekend symptoom van oedeem is gewichtstoename. Omdat er meer vocht in je lichaam zit, word je ook zwaarder. Je kan in enkele dagen tijd wel twee kilo aankomen. Een ander symptoom van Oedeem is een zwelling op een bepaald lichaamsdeel. Bij oedeem in de benen, voeten of enkels blijft er dan vaak een putje achter, nadat je enige tijd op de gezwollen plek hebt gedrukt. Dit wordt ook wel Pitting Oedeem genoemd. Hoesten en kortademigheid kunnen ook een oorzaak van Oedeem zijn. Er is dan sprake van Oedeem in je longen. 

Vochtafvoer via de lymfe- en bloedbanen

Behandeling Oedeemtherapie

Tijdens je eerste afspraak beginnen wij met een screening en vervolgens een intake. Tijdens dit onderzoek krijg je een aantal vragen over verschillende aspecten van je gezondheid. Op deze manier brengen wij je klachten in kaart om een passend behandelplan op te stellen. Na dit onderzoek volgt een behandeling. 

 

Wat doet de Oedeemtherapeut tijdens de behandeling?

De Oedeemfysiotherapeut zich tijdens de behandeling van jouw Oedeem op de stimulatie van vocht afvoer. Doormiddel van oefentherapie worden de juiste spieren in je lichaam aangespannen om zo de vochtafvoer via de lymfe- en bloedbanen te stimuleren. Daarnaast past de Oedeemtherapeut Lymfedrainage toe. Dit is een speciale massagetechniek waarbij de oedeemtherapeut het vocht naar delen van je lichaam verplaatst waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Om verdere vochtophopingen te voorkomen worden bandages aangelegd, zoals tape of therapeutische kousen.

Wordt Oedeemtherapie vergoed?

Oedeemtherapie wordt vergoed uit je aanvullende verzekering, met uitzondering van chronische aandoeningen die op de lijst Borst( chronische lijst) staan. Deze worden vergoed uit je basisverzekering. Vraag je fysiotherapeut of je een chronische aandoening hebt. Bij Leeuwis Fysiogroep gaan we voor kwaliteit. Je kunt bij ons terecht met of zonder verwijzing van je arts.

Anneke de Joode - Fysiotherapeut Apeldoorn

Anneke de Joode

Fysiotherapeut

Peter Bakker - Fysiotherapeut Apeldoorn Osseveld

Peter Bakker

Fysiotherapeut

Meer weten over Oedeemtherapie?

Over de mogelijkheden, over je behandeling of heb je een andere vraag? Voel je vrij om contact op te nemen, wij helpen je graag.