Geschiedenis Leeuwis Fysiogroep
50 jaar Fysiotherapie Apeldoorn Leeuwis Fysiogroep

oncologiefysiotherapie

Voorkom verslechtering van je dagelijks functioneren

Oncologiefysiotherapie Apeldoorn

Met Oncologiefysiotherapie behandelt de Oncologie fysiotherapeut problemen die ontstaan zijn als gevolg van de ziekte kanker of van de medische behandeling van kanker. Je moet hierbij denken aan huidveranderingen, fibrose( verharding bindweefsel), pijn, oedeem of vochtophoping, spanningsklachten, chronische vermoeidheid, conditieverlies, beperkte beweeglijkheid in de gewrichten en verminderde spierkracht. Kanker is een ziekte die vooral op latere leeftijd voorkomt. In 2020 was de helft van alle nieuwe patiënten 70 jaar of ouder, iets minder dan de helft viel in de leeftijdsgroep 30 tot 70 jaar en ongeveer 1,5% was jonger dan 30 jaar. In de leeftijdsgroep van 30 tot 60 jaar komt kanker relatief vaker voor bij vrouwen, doordat borstkanker en kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen in deze leeftijdsgroep relatief vaak voorkomen. Vanaf de leeftijd van 60 jaar komt kanker relatief veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dit komt vooral doordat prostaatkanker en longkanker vaker voorkomen bij mannen van 60 jaar en ouder.  Onze Oncologiefysiotherapeut is ook oedeemtherapeut en aangesloten bij het Oncologie Netwerk Apeldoorn en OncoNet. Dit zijn netwerken voor eerstelijns zorgverleners, die gespecialiseerd zijn in de behandeling van oncologische aandoeningen. Je kunt bij ons met of zonder verwijzing van je arts een afspraak maken bij onze Oncologiefysiotherapeut in Apeldoorn de Maten.

Wat is kanker?

Het menselijk lichaam bestaat uit ongeveer 3 miljard cellen. Het lichaam maakt steeds nieuwe cellen aan. Zo kan het lichaam groeien en beschadigde en oude cellen vervangen. Nieuwe cellen ontstaan door celdeling. Celdeling wil zeggen dat er uit 1 cel 2 nieuwe cellen ontstaan. In elke cel zit informatie die bepaalt wanneer de cel moet gaan delen en daar weer mee moet stoppen. En ook welke functie de cel moet uitvoeren. Deze informatie zit in de kern van de cel. De informatie zit op lange strengen die samen het DNA heten. Op het DNA zit de informatie in stukjes. Zo’n stukje heet een gen. Het menselijk DNA heeft ongeveer 30.000 genen. Elk gen heeft een eigen code. Deze code vertelt de cel hoe zich te gedragen. Dit is meestal in de vorm van een eiwit. Het DNA bestaat uit verschillende strengen die chromosomen heten. Elke menselijke cel heeft 23 paar chromosomen. 1 paar bestaat uit 2 chromosomen. De helft van de chromosomen komt van de moeder, de andere helft van de vader. Daarom wordt DNA ook wel erfelijk materiaal genoemd. Kanker is een ongecontroleerde deling van lichaamscellen. De cellen kunnen niet meer stoppen met delen en groeien in omliggende weefsels. Soms zaaien ze uit naar andere delen van het lichaam. Kanker kan bijna overal in het lichaam ontstaan. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Al deze soorten hebben dezelfde eigenschap van ongecontroleerde celdeling gemeen. De snelheid waarop ongecontroleerde celdeling plaatsvindt, is voor iedere kankersoort weer anders. Sommige kankersoorten geven daardoor ook sneller klachten dan andere.

 

Hoe kankercellen zich anders gedragen:
Een kankercel heeft meerdere mutaties opgelopen. Hierdoor gedraagt de kankercel zich anders dan een normale cel. Een belangrijk verschil met normale cellen is dat kankercellen minder gespecialiseerd zijn. Normale cellen specialiseren zich tot een bepaald celtype met een specifieke functie. Met andere cellen om zich heen vormen ze een bepaald weefsel of (een onderdeel van) een orgaan. Dan neemt de groei en deling van de normale cellen af. Kankercellen hebben vaak geen specifieke functie, waardoor ze blijven delen zonder te stoppen. Ook kunnen kankercellen bepaalde signalen vermijden. Vaak gaat het om signalen die normale oude of beschadigde cellen vertellen te stoppen met delen. Deze cellen sterven dan af om plaats te maken voor nieuwe gezonde cellen. Door de signalen te ontwijken, kunnen de kankercellen blijven bestaan. Kankercellen zijn ook vaak in staat om normale cellen te beïnvloeden. Een voorbeeld: kankercellen kunnen normale cellen aansturen om bloedvaten naar en van de tumor te vormen. Zo krijgt de tumor zuurstof en voedingsstoffen en kunnen de kankercellen verder groeien en delen. Bovendien kunnen kankercellen het afweersysteem omzeilen. Het afweersysteem ruimt afwijkende en beschadigde cellen op. Maar kankercellen ontsnappen hier vaak aan.

Wanneer Oncologiefysiotherapie?

Onze oncologiefysiotherapeut kan je helpen in alle fasen van je ziekte. Per fase is het doel van de behandeling verschillend. Zo kan oncologiefysiotherapie als doel hebben eventuele operaties en medische behandelingen, zoals chemo beter te kunnen doorstaan. Of om juist conditie en spierkracht erna weer op te bouwen. Ook kan de oncologiefysiotherapeut helpen om bijvoorbeeld na radiotherapie huidveranderingen, bindweefselvorming of vochtophoping te bestrijden. Soms is doorverwijzing naar een oedeemtherapeut nodig. Genezing van kanker is helaas niet altijd mogelijk. Ook in deze zogenaamde palliatieve fase kan de in oncologie gespecialiseerde fysiotherapeut helpen om de nog aanwezige vaardigheden te behouden. In de eindfase, de terminale fase is het doel meestal het geven van pijnverlichting, ondersteuning van de verpleging en dergelijke. De behandeling kan bestaan uit mobilisatie, massage, tapen, rekken, oefeningen en training.

 

Met Oncologiefysiotherapie kunnen wij je helpen bij:

Pijn, Spanningsklachten, Stug littekenweefsel, Huidveranderingen, Stijfheid van gewrichten en spieren, Lymfeoedeem(vochtophoping), Spierzwakte, Conditieverlies en Vermoeidheid.

Hulp bij bewegingsproblemen en conditieverlies

Behandeling Oncologiefysiotherapie

Tijdens de eerste afspraak wordt er een behandelplan opgesteld aan de hand van een screening en een intakegesprek. Hierna volgt een behandeling. Tijdens dit onderzoek krijg je een aantal vragen over verschillende aspecten van je gezondheid. Op deze manier brengen wij je klachten precies in kaart om een passend behandelplan op te stellen. Na dit onderzoek volgt een behandeling. Behandelingen Oncologiefysiotherapie bestaan uit mobilisatie, massage, tapen, rekken, oefeningen en training en zijn gericht op conditieverbetering en het beter laten functioneren van je gewrichten en spieren, die door de medische behandeling van kanker, zoals een operatie, bestraling of chemo, aangetast kunnen zijn. Verminderde fitheid of blijvende vermoeidheid verhelpen wij met een tot twee keer per week medische groepstraining. Dit geldt ook voor behoud van fitheid voor of tijdens chemotherapie. Oncologiefysiotherapie wordt bij ons vaak gecombineerd met Oedeemtherapie voor de behandeling van Oedeem( vochtophoping), met name als er lymfeklieren zijn verwijderd of als er schade is ontstaan aan je weke delen. Een behandeling Oedeemtherapie bestaat uit een combinatie van mobilisatie, compressie( zwachtelen of steunkous), massagetechnieken( manuele lymfedrainage, littekenmassage, fascietechnieken), lymfetaping en oefeningen.

Wordt Oncologiefysiotherapie vergoed?

Oncologiefysiotherapie wordt vergoed uit je aanvullende verzekering, met uitzondering van chronische aandoeningen die op de lijst Borst( chronische lijst) staan. Deze worden vergoed uit je basisverzekering. Vraag je fysiotherapeut of je een chronische aandoening hebt. Bij Leeuwis Fysiogroep gaan we voor kwaliteit. Je kunt bij ons terecht met of zonder verwijzing van je arts.

Anneke de Joode - Fysiotherapeut Apeldoorn

Anneke de Joode

Fysiotherapeut

Anke Temming - Kinderfysiotherapeut Apeldoorn

Kim Dijkstra

Fysiotherapeut

Meer weten over Oncologiefysiotherapie?

Over de mogelijkheden, over je behandeling of heb je een andere vraag? Voel je vrij om contact op te nemen, wij helpen je graag.