Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen van je bewegingsapparaat, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Je bewegingsapparaat bestaat uit je gewrichten, spieren, pezen en botten. Het zorgt ervoor dat je je lichaam kan bewegen. Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook de organen betrokken. Organen zijn bijvoorbeeld je longen, je hart of je nieren. Veel voorkomende reumatische aandoeningen zijn: Reumatoïde artritis, M. Bechterew, Artritis psoriatica, Artrose en Fibromyalgie. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Er zijn dus ook kinderen met een vorm van reuma. Een op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. En elke dag komen er 700 mensen bij. Ruim 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid door hun reuma. Zonder behandeling worden de klachten vaak erger en met een goede behandeling kunnen je klachten verminderen en kan de aandoening tot rust komen. Voor mensen met reuma is beweging erg belangrijk en is zeer effectief in het verbeteren van je fysiek functioneren, het verminderen van je pijn en daarmee de kwaliteit van je leven verbeteren.
Onze reuma fysiotherapeut is geschoold in het begeleiden en behandelen van patiënten met reuma. Zij heeft specifieke kennis van de aandoening reuma en het verloop. Leeuwis Fysiogroep is aangesloten bij FyraNet Apeldoorn en omgeving. Fyranet is een samenwerkingsverband tussen gespecialiseerde zorgverleners van patiënten met reumatische klachten. Fyra staat voor Fysiotherapie bij Reumatische Aandoeningen en Net staat voor Netwerk: een samenwerkingsverband tussen gespecialiseerde zorgverleners van patienten met reumatische klachten. Het netwerk is tot stand gekomen in samenwerking met de reumatologen en reumaconsulenten van het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn. Samenwerking vindt plaats met de Reumapatiëntenvereniging Apeldoorn, met je huisarts, je reumatoloog en je reumaconsulent. Wanneer je behandeld wordt door fysiotherapeuten die lid zijn van het netwerk, ben je verzekerd van een goede behandeling door een ervaren reuma fysiotherapeut met de specifieke kennis van reumatische aandoeningen. De fysiotherapeuten van FyraNet volgen regelmatig bijscholing om up to date te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van reumatische aandoeningen. Je kunt bij ons terecht met en zonder verwijzing van je arts voor fysiotherapie revalidatie bij reuma in onze praktijk in Apeldoorn Osseveld, t Fort, Linie 101.
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen van je ‘bewegingsapparaat’, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Je ‘bewegingsapparaat’ bestaat uit je gewrichten, spieren, pezen en botten. Het zorgt ervoor dat je je lichaam kan bewegen. Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook de organen betrokken. Organen zijn bijvoorbeeld je longen, je hart of je nieren. Veel voorkomende reumatische aandoeningen zijn: Reumatoïde artritis, M. Bechterew, Artritis psoriatica, Artrose en Fibromyalgie. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Er zijn dus ook kinderen met een vorm van reuma. Een op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. En elke dag komen er 700 mensen bij. Ruim 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid door hun reuma. Bij de meeste vormen van reuma zijn de klachten goed te behandelen. Maar reuma zelf is nog niet te genezen. Vaak is reuma onzichtbaar. Het is aan de buitenkant niet te zien. Zonder behandeling worden de klachten vaak erger. We kunnen reuma verdelen in een paar grote groepen, zoals: auto-immuunziekten/ ontstekingsreuma, artrose, jicht, osteoporose en weke delen-reuma.
De oorzaak van de meeste vormen van reuma is nog onbekend. Waarschijnlijk spelen verschillende oorzaken een rol. De meeste reumatische aandoeningen geven heel langdurig klachten. Dan noem je het ‘chronisch’. Met een goede behandeling kunnen de klachten wel verminderen. De meeste mensen met reuma hebben last van: pijn, stijfheid in gewrichten of spieren, vermoeidheid en moeite met bewegen,. Heb je last van gewrichtsontstekingen, dan worden je gewrichten dik en warm. Veel mensen met reuma hebben last van beperkingen in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld bij lang staan, (trap)lopen of het huishouden doen. Reuma verloopt vaak wisselend: de ene dag gaat het goed, maar de andere dag niet.
De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Daardoor kun je je minder goed bewegen, wat beperkingen kan geven in het dagelijks leven. Ook kun je moe of lusteloos worden van reuma. Klachten kunnen in de loop van de dag erger of juist minder erg worden. Het is niet bekend waardoor mensen reuma krijgen. Omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht spelen waarschijnlijk een rol. Het lijkt er ook op dat reuma erfelijk is: mensen bij wie reuma in de familie voorkomt hebben meer kans om door de ziekte getroffen te worden. Heb je eenmaal een bepaalde vorm van reuma, dan is de kans echter niet groter dat je ook een andere vorm van reuma krijgt. Reuma is nog niet te genezen en zonder behandeling worden je klachten meestal erger. Met een goede behandeling kunnen je klachten verminderen en kan de aandoening tot rust komen. Wel zullen goede en slechte periodes elkaar blijven afwisselen. Voor mensen met reuma is beweging erg belangrijk en is zeer effectief in het verbeteren van uw fysiek functioneren, het verminderen van je pijn en daarmee de kwaliteit van je leven verbeteren.
Met reuma fysiotherapie revalidatie leer je op de juiste manier te bewegen en blijf je in beweging. Door regelmatig te bewegen en de juiste oefeningen te doen, kunnen je gewrichten en spieren langer en beter functioneren. De pijn kan verminderen en je kunt langer mobiel blijven. Samengevat zorgt bewegen bij reuma en osteoporose voor de volgende voordelen: je krijgt meer kracht, je lenigheid verbetert, je vertrouwen in je lichaam neemt toe, je klachten worden minder hevig of treden minder snel op, je voorkomt vermoeidheid en verbetert het concentratievermogen, het risico op klachten door stress neemt af, bewegen gaat na verloop van tijd beter en gaat in het dagelijks leven passen. Deze activiteiten hebben gemeen dat ze je de balans leren herkennen tussen wat je aankunt en wat je doet. Op die manier werkt je gericht aan een verbetering van je klachten en leer je omgaan met je beperkingen.
Tijdens de eerste afspraak wordt er een behandelplan opgesteld aan de hand van een screening en een intakegesprek. Hierna volgt een behandeling. Tijdens dit onderzoek krijg je een aantal vragen over verschillende aspecten van je gezondheid. Op deze manier brengen wij je klachten precies in kaart om een passend behandelplan met jou op te stellen. Om te beginnen zal onze Reuma fysiotherapeut je mobiliteitsproblemen bekijken en nagaan wat de oorzaak ervan is. Onze fysiotherapeut ook bij je thuis langskomen. Als onze reuma fysiotherapeut vaststelt dat fysiotherapie je kan helpen, bepaal je samen de doelen van jouw behandeling. Een fysiotherapeutische behandeling bestaat uit een combinatie van advies, informatie, oefeningen en trainingen. Tijdens de revalidatietrainingen kun je mensen ontmoeten met dezelfde beperkingen als jezelf en dat kan leerzaam, stimulerend en troostrijk zijn. Het doel is om voldoende in beweging te blijven, zodat je pijn verminderd en het dagelijks functioneren verbeterd.
Hoe lang de revalidatieperiode duurt en hoe vaak je met onze fysiotherapeut afspreekt, hangt af van jouw persoonlijke behandeldoelen en behandelplan. Ook krijg je van onze fysiotherapeut ondersteuning bij zelfmanagement voor een actieve leefstijl. Een aanvullend (online) programma dat je stimuleert om ook buiten de contactmomenten in de fysiotherapiepraktijk actief te blijven. Daarom maakt onze fysiotherapeut afspraken met jou over wanneer en op welke manier je contact met elkaar onderhoudt. Je zult merken dat bewegen makkelijker gaat, wat je een voordeel geeft in het dagelijks handelen. Samen met de Reuma fysiotherapeut wordt gezocht naar oplossingen en worden de juiste acties ondernomen om een actieve leefstijl te handhaven.
Onze fysiotherapeut kan samen met u bepalen of uw reumatische aandoening op de 'Chronische lijst' staat en of er vergoeding mogelijk is uit de basisverzekering vanaf de 21ste behandeling. De eerste 20 behandelingen fysiotherapie bij reuma betaald u altijd zelf of worden vergoed uit uw aanvullende zorgverzekering.
Zorg ervoor dat je voldoende aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie bij een goede zorgverzekeraar, Lees hier meer..
Reuma Fysiotherapeut
Over de mogelijkheden, over je behandeling of heb je een andere vraag? Voel je vrij om contact op te nemen, wij helpen je graag.