revalideren na corona

Verminder blijvende klachten en herstel sneller na Corona

Corona fysiotherapie Apeldoorn

Corona of COVID-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus  SARS-CoV-2. Door een besmetting met het Corona- of Covid-19 virus kun je symptomen als: koorts, vermoeidheid, hoesten en in ernstige gevallen ademhalingsproblemen ervaren. Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Een deel van de mensen houdt na een besmetting met SARS-CoV-2 langdurig klachten. Dat wordt ‘Long COVID’ of 'PASC' (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection) genoemd. Deze klachten kunnen tot enkele weken, maar soms meerdere maanden na een infectie met COVID-19 aanhouden. Mensen met Long COVID hebben klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, of kampen met een depressie of vergeetachtigheid. Heb je meerdere van de bovengenoemde klachten? Én heb je een positieve COVID-19 test gehad? Dan hebben wij goed nieuws! Wij kunnen je nu goed helpen bij je herstel van Corona. Met corona fysiotherapie revalidatie behandeld de gespecialiseerde corona (long)fysiotherapeut patiënten die lichamelijke klachten hebben overgehouden na een besmetting met het Corona- of Covid-19 virus. Je hebt daarvoor wel een verwijzing van je huisarts of medisch specialist van het ziekenhuis nodig. Onze gespecialiseerde corona fysiotherapeuten en psychosomatische therapeuten staan voor je klaar voor een optimaal herstel. Neem je klachten serieus en zorg voor een goede behandeling. Onze praktijk is aangesloten bij het COPD Long Netwerk Apeldoorn. Je kunt bij ons terecht voor fysiotherapie na Corona in Apeldoorn de Maten, Osseveld en Zuidbroek. Wij helpen je graag verder!

Wat is Corona of COVID-19 virus?

COVID-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus  SARS-CoV-2 en wordt verspreid door hoesten en niezen. Door een besmetting met het Corona- of Covid-19 virus kun je symptomen als: koorts, vermoeidheid, hoesten en in ernstige gevallen ademhalingsproblemen ervaren. Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Een deel van de mensen houdt na een besmetting met SARS-CoV-2 langdurig klachten. Dat wordt ‘Long COVID’ of 'PASC' (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection) genoemd. Deze klachten kunnen tot enkele weken, maar soms meerdere maanden na een infectie met COVID-19 aanhouden. Mensen met Long COVID hebben klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, of kampen met een depressie of vergeetachtigheid. Dat laatste wordt vaak ‘brain fog’ genoemd. Sommige van die klachten blijven lang bestaan, maar de ernst ervan kan wel afnemen in de loop van de tijd.

Long Covid Revalidatie Corona infectie

Wanneer Corona fysiotherapie?

Corona besmetting:

Door een besmetting met het Corona- of Covid-19 virus kun je symptomen als: koorts, vermoeidheid, hoesten en ademhalingsproblemen ervaren. De meeste mensen, ongeveer 80%, herstellen hiervan zonder speciale medische behandeling. Vooral patiënten die op de intensive care (IC) zijn beademd kunnen risico hebben op blijvende longschade. Ook kan het zogenaamde Post Intensive Care Syndroom (PICS) ontstaan.

 

Herstellen na Corona:
Als je herstellende bent van het coronavirus zal je merken dat het lastig is om je dagelijkse activiteiten te hervatten, zoals het maken van een wandeling of een fietstocht. Hierbij zorgen vermoeidheidsklachten, kortademigheid of een “hoge” ademhaling ervoor dat je niet de activiteiten kan uitvoeren die je voorheen wel kon.

Als je begint aan je herstel, kan het zijn dat je vragen hebt: in welke mate kan ik herstel verwachten van mijn lichamelijke klachten, en hoe lang gaat dit duren? Hoe bouw ik mijn conditie op een verantwoorde manier weer op? Hoe krijg ik weer een normaal en krachtig ademhalingspatroon?

 

Lichamelijke en mentale klachten na Corona:

Het doormaken van een corona infectie is niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal belastend. Het is mogelijk dat je hierdoor angst- of somberheidsklachten, een depressie of vergeetachtigheid hebt ontwikkeld waardoor je het vertrouwen in je lichaam kan kwijtraken. Voor je verdere herstel kunnen onze therapeuten je helpen om hierop weer grip te krijgen. 

 

Revalideren na Corona met fysiotherapie:

Ons corona fysiotherapie revalidatieprogramma is erop gericht om jou op weg te helpen om weer zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren in je dagelijkse activiteiten, werk en dagbesteding. Op basis van het intakegesprek adviseren wij je over de best passende fysiotherapie revalidatie na Corona. Afhankelijk van je situatie zijn daar bijvoorbeeld je arts, onze fysiotherapeut en longfysiotherapeut, je ergotherapeut, onze psychosomatisch oefentherapeut, je logopedist en diëtist bij betrokken. Onze praktijk is aangesloten bij het COPD Long Netwerk Apeldoorn.

Herstellen na Corona

Wat is Corona revalidatie?

Onze long covid fysiotherapeuten bepalen samen met jou de haalbare doelen. Het programma wordt aangepast aan de mogelijkheden en individuele capaciteiten om actief te bewegen. Een aanvullend (online) programma stimuleert om ook buiten de contactmomenten in de fysiotherapiepraktijk actief te blijven. Je zult merken dat bewegen makkelijker gaat, wat vervolgens voordeel geeft in het dagelijks handelen. Samen met de fysiotherapeut en andere zorgprofessionals wordt gezocht naar oplossingen en worden de juiste acties ondernomen voor een snel herstel en minder blijvende klachten na Corona.

Wat houdt het Corona revalidatieprogramma in?

  • Intake en programma op maat bepalen;
  • Voorlichting en multidisciplinaire samenwerking;
  • Zelfmanagement training;
  • Belasting en belastbaarheidsbalans training;
  • Verbeteren van je conditie;
  • Spierversterkende en mobiliserende oefeningen;
  • Verbeteren van je aerobe capaciteit;
  • Functionele oefeningen aanleren;
  • Oefeningen om zelfstandig uit te voeren.

Wordt fysiotherapie na Corona vergoed?

Door de uitbreiding van het basispakket kunnen ex-coronapatiënten met langdurige klachten minimaal zes maanden lang gebruik maken van Fysiotherapie- en Oefentherapie: maximaal 50 behandelingen. Revalidatie na een coronabesmetting wordt vanaf de eerste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Je moet daarvoor wel een verwijzing hebben van je huisarts of medisch specialist van het ziekenhuis en 48 uur klachtenvrij zijn. 

Birgit Bebelaar - Long Covid Fysiotherapeut Apeldoorn

Birgit Bebelaar

Long Covid Fysiotherapeut

Dirk-Jan Veenhuis - Long Covid Fysiotherapeut Apeldoorn

Dirk-Jan Veenhuis

Long Covid Fysiotherapeut

Hester de Grauw - Long Covid Fysiotherapeut Apeldoorn

Hester de Grauw

Long Covid Fysiotherapeut

Jeanne Brinkman - Long Covid Fysiotherapeut Apeldoorn

Jeanne Brinkman

Long Covid Fysiotherapeut

Meer weten over Corona revalidatie?

Over de mogelijkheden, over je behandeling of heb je een andere vraag? Voel je vrij om contact op te nemen, wij helpen je graag verder.