revalideren bij diabetes

Voorkom complicaties, keer diabetes type 2 om!
BMI Calculator Leeuwis Fysiogroep Apeldoorn   
BMI ?
BMI Calculator Leeuwis Fysiogroep Apeldoorn   
BMI ?

Diabetes revalidatie Apeldoorn

Fysiotherapie revalidatie bij Diabetes type II zorgt voor vermindering van je klachten en een betere levenskwaliteit. Onze fysiotherapie diabetes revalidatietrainingen, leefstijlcoaching en dietiek zijn erop gericht om op langere termijn complicaties door diabetes type II (hart- en vaatziekte, oogproblemen, minder gevoelige zenuwen en nierfalen) te verminderen of te voorkomen met leefstijlverandering. Onze Diabetes Fysiotherapeuten, Leefstijlcoaches en Diëtisten van Rosella Berghuis helpen en begeleiden je graag met gecombineerde leefstijlinterventie, leefstijlcoaching, training en dietiek. Je kunt deelnemen aan ons diabetesprogramma na verwijzing door jouw huisarts, praktijkondersteuner of de diabetesverpleegkundige.

Programma

Ons revalidatieprogramma bij diabetes type II duurt 1 jaar. 10 intensieve fysiotrainingen en 2 evaluatie consulten bij de diabetes fysiotherapeut in 12 weken. En 5 consulten bij de diëtist.

Deelnemen

Je kunt bij ons individueel of in klein groepsverband deelnemen aan diabetes revalidatie. Om deel te nemen hebt je een verwijzing van je huisarts, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige nodig.

Vergoeding

12 consulten fysiotherapie vergoed uit je aanvullende verzekering. Onvoldoende verzekerd? Dan betaal je de fysiotherapie consulten zelf. De 5 consulten diëtiek worden vergoed uit de ketenzorg.

Wat is diabetes?

Diabetes Mellitus wordt ook wel suikerziekte genoemd. Bij suikerziekte is uw lichaam niet meer voldoende instaat om de bloedsuikers te regelen door een tekort aan insuline of het niet goed reageren op de insuline. Hierdoor kan uw bloedsuikerspiegel te laag (Hypo) of te hoog (Hyper) worden. Op langere termijn kunnen er complicaties ontstaan zoals: hart- en vaatziekte, oogproblemen, minder gevoelige zenuwen en nierfalen. Daarom is behandeling belangrijk, hierdoor blijven de bloedsuikers onder controle. Naast medicijnen krijg je meestal een dieet voorschrift en het is zeer belangrijk dat je naast al deze maatregelen voldoende beweegt. Voldoende bewegen zorgt voor vermindering van je klachten en een betere kwaliteit van leven. Heb je diabetes, dan is een bloedglucose tussen de 4 en 8 mmol/l het beste. Daarmee blijft het risico op lichamelijke gevolgen van diabetes zo klein mogelijk: complicaties zoals problemen met ogen en nieren.

 

Wat zijn de symptomen bij een te lage bloedsuikerspiegel of Hypo?

Zweten, beven, misselijkheid, hongergevoel, verstoord zicht, duizeligheid hoofdpijn, snelle hartslag, verwardheid en verlies van bewustzijn.

 

Wat zijn de symptomen bij een te hoge bloedsuikerspiegel of Hyper?

Vaak dorst, veel plassen, droge mond, jeuk, zwaar ademen, zwakte, sufheid, uitdroging aceton geur en uiteindelijk coma. 

 

Wat zijn de bloedsuikerwaarden bij diabetes?

Bloedsuikerwaarde* - nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water):
Onder de 6,1 mmol/l = geen diabetes.
Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l = voorfase van diabetes
Boven de 6,9 mmol/l = diabetes.

 

Bloedsuikerwaarde* - niet nuchter geprikt (zo'n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit):

Onder de 7,8 mmol/l = geen diabetes

Tussen de 7,8 en 11 mmol/l = voorfase van diabetes

Boven de 11 mmol/l = diabetes.

 

* Veel meters hebben een kleine meetafwijking. De getallen achter de komma kunnen in werkelijkheid dus wat lager of hoger zijn.

Diabetes type I of II?

Er zijn verschillende soorten diabetes, met verschillende oorzaken en vaak ook een eigen behandeling. Wij bespreken hier diabetes type 1 en diabetes type 2. Voor mensen met diabetes type 2 bieden wij een revalidatieprogramma aan in samenwerking met de diëtist. Een totaalprogramma om uw complicaties te verminderen en u te ontzorgen!

 

Hoe herken je diabetes type 1?

Diabetes type 1 wordt meestal snel ontdekt. Iemand met onbehandelde diabetes type 1 drinkt heel veel, valt af en voelt zich in korte tijd zo ziek dat hij wel naar de huisarts gaat. Mogelijke klachten:

vaak dorst en veel plassen, afvallen zonder dat daar een reden voor is, ziek en beroerd voelen, veel honger hebben, of juist helemaal niet, wazig zien, misselijk zijn of overgeven.

 

Hoe herken je diabetes type 2?

Diabetes type 2 komt het meest voor en is het moeilijkst te herkennen. Aanwijzingen kunnen zijn:

vaak dorst en veel plassen, veel moe zijn, last van ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien, slecht genezende wondjes, kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen of infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking.

Hulp bij leefstijlverandering

Diabetes revalidatieprogramma

Voor mensen met diabetes type II hebben wij een speciaal diabetes revalidatieprogramma ontwikkeld, waarmee we in een jaar de complicaties van diabetes type II kunnen verminderen. Onze diabetes fysiotherapeut en diëtist maken voor jou een persoonlijk programma om te werken naar een gezondere leefstijl op het gebied van van beweging en voeding. Met een aanvullend programma voor thuis stimuleren wij jou om ook buiten de contactmomenten in de fysiotherapiepraktijk actief te zijn. Je wordt geïnformeerd over de gezondheidseffecten van bewegen, specifiek met een aandoening als diabetes. Ook de door jou ‘ervaren’ nadelen van bewegen worden besproken en die proberen wij om te buigen naar de voordelen van meer bewegen. Onze diabetes fysiotherapeut en diëtist bepalen samen met jou de haalbare doelen. Het programma wordt aangepast aan jouw mogelijkheden en capaciteiten om actief te gaan bewegen. Indien gewenst blijven wij jou na het programma van 1 jaar met een aanvullend halfjaarlijks evaluatieprogramma begeleiden.

Hoe is het programma opgebouwd?

Het programma duurt een jaar en start met 12 weken intensieve begeleiding en training. Tussentijds en aan het eind van deze 12 weken zijn er 4 evaluatie consulten bij de fysiotherapeut en dietist. In de resterende 40 weken heb je nog 3 consulten bij de dietist. Het programma is als volgt opgebouwd:

 1. Aan de hand van een verwijsbrief nemen de fysiotherapeut en de diëtist een intake af en worden jouw persoonlijke doelen besproken;
 2. Daarna word je getest, worden er vragenlijsten afgenomen en wordt er een beweegprogramma samengesteld voor thuis en voor de trainingen bij de fysiotherapeut;
 3. Vervolgens word je 12 weken intensief begeleid met 10  fysiotrainingen, 2 evaluatie consulten bij de fysiotherapeut en 2 consulten bij de dietist. Indien noodzakelijk een consult bij de podotherapeut;
 4. Hierna heb je in de resterende 40 weken nog 3 consulten bij de dietist;
 5. Na de 12 weken kun je blijven bewegen met fysio fitness of zelfstandig met een beweegprogramma en onze fysio app.
 6. Na een jaar kunnen we, indien gewenst, de halfjaarlijkse evaluatiemomenten bij de fysiotherapeut en dietist voortzetten.
Wat is het doel van het programma?

Het doel van ons programma is om jou in 1 jaar tijd een gezonde leefstijl aan te leren, zodat;

 • jij je fitter voelt, waardoor je thuis en op je werk beter functioneert;
 • je inzicht krijgt in een gezond voedingspatroon voor een gezond gewicht;
 • je complicaties verminderen en je minder risico op complicaties hebt;
 • je meer zelfvertrouwen en ziekte inzicht krijgt.
Wat levert het programma mij op?

Ons diabetes revalidatieprogramma kan jou veel opleveren voor nu en in de toekomst:

 • Diabetes complicaties en het risico op diabetes complicaties verminderen;
 • Verbetering van je insuline gevoeligheid en je glucosetolerantie;*
 • Verbetering van je uithoudingsvermogen, spierkracht en balansgevoel;
 • Verbetering van je algemeen welbevinden, doordat jij je fitter voelt;
 • Verbetering van je lichaamssamenstelling, gewicht en voedingspatroon;
 • Vermindering van risico’s op o.a. hart- en vaatziekte, botontkalking, etc.


* Wetenschappelijk bewezen bij diabetes mellitus type II.

Deelnemen aan diabetes revalidatie

Heb je diabetes type II en ben je ouder dan 18 jaar? Dan kun Je deelnemen aan ons diabetes revalidatieprogramma om de complicaties van diabetes type II te verminderen. Om te starten met het diabetes revalidatieprogramma heb je wel een verwijzing van je huisarts, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige nodig.

Is diabetes revalidatie iets voor mij?
 • Je hebt Diabetes Mellitis type ll en je bent je ouder dan 18 jaar;
 • Je voldoet niet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen;*
 • Je bent gemotiveerd om je voeding aan te passen;
 • Je bent je gemotiveerd om te gaan bewegen.

 

*De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NBBG) is om, tenminste vijf dagen per week, 30 minuten per dag matig intensief te bewegen. Om te voldoen aan de Fitheidsnorm is het nodig om drie maal per week tenminste 20 minuten intensief te bewegen. Bij de Combinorm voldoet men aan de NNGB, de Fitheidsnorm of aan beide.

 

Wordt diabetes revalidatie vergoed? 

Ons diabetes revalidatieprogramma wordt niet vergoed vanuit de GLI, maar indien je voldoende aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie worden de 12 consulten bij de diabetes fysiotherapeut vergoed vanuit jouw aanvullende verzekering. Controleer zelf bij je zorgverzekeraar hoeveel behandelingen fysiotherapie je nog in je pakket over hebt. De 5 consulten bij de diëtist en de consulten bij jouw huisarts worden vergoed vanuit de ketenzorg. Ben je niet of onvoldoende aanvullend verzekerd voor fysiotherapie? Dan betaal je € 36,00 per consult of training, en ontvang je van ons een rekening via infomedics. Je kunt starten met ons diabetes revalidatieprogramma na verwijzing door jouw huisarts, praktijkondersteuner of de diabetesverpleegkundige. Wij helpen je graag verder!

Hester de Grauw - Diabetes Fysiotherapeut Apeldoorn

Hester de Grauw

Diabetes Fysiotherapeut

Jeanne Brinkman - Diabetes Fysiotherapeut Apeldoorn

Jeanne Brinkman

Diabetes Fysiotherapeut

Karlijn Harleman - Diabetes Fysiotherapeut Apeldoorn

Karlijn Harleman

Diabetes Fysiotherapeut

Sarina Brummel - Diëtiste Apeldoorn de Maten

Jeroen Mulder

Podotherapeut

Sarina Brummel - Diëtiste Apeldoorn

Anouk van der Linden

Diëtiste

Meer weten over diabetes revalidatie?

Over de mogelijkheden, over het programma of heb je een andere vraag? Voel je vrij om contact op te nemen, wij helpen je graag.