Geschiedenis Leeuwis Fysiogroep
50 jaar Fysiotherapie Apeldoorn Leeuwis Fysiogroep

dry needling

Verminder je pijn door het opheffen van spierverkrampingen

Dry Needling Apeldoorn

Informatie over Dry Needling in onze fysiotherapiepraktijk voor Dry Needling in Apeldoorn. Dry Needling is een behandelmethode gericht op de behandeling van stijfheid- en pijnklachten in de spieren, veroorzaakt door myofasciale triggerpoints( spierknopen). Triggerpoints zijn kleine zeer drukgevoelige verhardingen in de spier die voor uitstralende pijn kunnen zorgen. Deze triggerpoints kunnen we met Dry Needling uitschakelen. De therapeut gebruikt hiervoor een droge dunne acupunctuurnaald, waarmee de spier wordt aangeprikt. Dit leidt snel tot een voelbare daling van de spierspanning waardoor u minder pijn heeft en beter kunt bewegen. Dry Needling is geen acupunctuur en heeft geen energetisch kader, er wordt geen gebruik gemaakt van meridianen om de aanprik punten te bepalen. De naald is de enige overeenkomst. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de 'energie' in het lichaam. Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald, waarmee hij kortdurend de spier prikkelt. Dry Needling is een effectieve ondersteunende behandelmethode, die alleen verzorgd wordt door gecertificeerde en gespecialiseerde fysiotherapeuten.

Wanneer Dry Needling?

Dry Needling helpt bij stijfheid- en pijnklachten in de spieren. De behandeling is gericht op het uitschakelen triggerpoints in de spieren. Er wordt gezocht naar een lokale verkramping in een spier. Deze wordt door het gericht aanprikken met een naaldje opgeheven. Bij langdurige klachten behandelt de dry needling therapeut meerdere spieren. De meeste pijnklachten veroorzaakt door triggerpoints kunnen effectief behandeld worden met dry needling. Dry needling is geen zelfstandige therapie, maar een onderdeel van een totale behandeling fysiotherapie.

 

Wat zijn de symptomen bij triggerpoints of spierknopen?

Pijnlijke/ stijve spieren en gewrichten, bijvoorbeeld bij schouder-, knie- en heupklachten;

Aandoeningen aan de arm, zoals een tennis en/ of golfersarm;

Aandoeningen van de wervelkolom, bijvoorbeeld lage rug en nek;

Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten;

Duizeligheid, Hoofdpijn, migraine, spanningshoofdpijn, cervicogeen hoofdpijn;

Temporomandibulaire disfunctie;

Kaak gerelateerde pijnklachten;

Pijn ontwijkend gedrag, je gaat anders bewegen;

Verminderde kracht in de betrokken spier;

Tintelingen in arm of been;

 

Hoe ontstaan triggerpoints of spierknopen?

Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of ongeluk;

Chronisch: door een langdurig verkeerde houding;

Overbelasting van arm, schouder en/of nek bij computergebruik (RSI, CANS);

Overbelasting en blessures bij sporters;

Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscus-letsel of een hernia;

Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips;

Psychologische factoren zoals stress en depressie;

Slaaptekort;

Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte;

Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak;

 

Wat zijn de voordelen van Dry Needling?

Behandeling zonder geneesmiddelen of chirurgie;

Directe ontspanning in de spier en snelle pijnafname;

Snel resultaat en zeer effectief;

Verbetering van beweeglijkheid, kracht en coördinatie van de spier;

Weinig bijwerkingen. Wel kan na de behandeling je spier gevoelig, stijf of beurs aanvoelen;

 

Wat zijn de effecten van een dry needling behandeling?

Deze zijn afhankelijk van de oorzaak en de duur van de klachten. In veel gevallen is na enkele behandelingen verbetering merkbaar. In andere gevallen duurt de behandeling een aantal maanden. Tijdens het behandeltraject is het van belang om goed te communiceren over eventuele veranderingen.
 

Heeft de Dry Needling behandeling je geholpen?
Om hier achter te komen kun je jezelf de volgend vragen stellen:  heb ik minder vaak last, heb ik minder lang last, is de intensiteit van de klacht afgenomen, kan ik beter bewegen en kan ik mijn werk beter uitvoeren.

Stijfheid, spierknopen of spierkrampen?

Behandeling Dry Needling

Tijdens de eerste afspraak analyseert de dry needling fysiotherapeut uw klachten door een gesprek en gericht onderzoek, ook wel screening en intake genoemd. Aan de hand hiervan wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling is gericht op het neutraliseren van de triggerpoint of spierknoop door deze aan te prikken met een naaldje. Bij langdurige klachten behandelt de fysiotherapeut meerdere spieren. Een dry needling behandeling is bedoeld om de vicieuze cirkel van pijn te doorbreken en wordt altijd ondersteund met een speciaal trainingsprogramma om uw spieren gezonder en beter belastbaar te maken.

 

Hoe werkt Dry Needling?

De dry needling fysiotherapeut plaatst een buisje met daarin een naaldje op uw huid boven de triggerpoint. Vervolgens wordt het naaldje met een snelle beweging pijnloos door de huid in de spier gebracht waardoor de triggerpoint wordt geneutraliseerd.  De meeste patiënten voelen het prikken van de naald niet. Tijdens de behandeling is het belangrijk om zo ontspannen mogelijk te blijven. Blijf daarnaast communiceren met uw therapeut! 

 

Wat voel je tijdens een dry needling behandeling?
Het prikken van de naald geeft meestal geen pijnlijk gevoel. Als de naald het triggerpoint raakt, geeft dit wel een korte pijnsensatie, ook wel reflex genoemd. Sommige patiënten beschrijven het als een kleine elektrische schok, anderen beschrijven het als een soort verkramping of een dof gevoel. 
Naast de reflex worden vaak tintelingen, prikkels of pijn op een andere plek gevoeld. Dit noemen wij afgeleide pijn. En na de behandeling kan de spier gevoelig, vermoeid, stijf of beurs aanvoelen. Dit gevoel houdt meestal een paar uur tot twee dagen aan.

 

Wat merk je na een dry needling behandeling?

De eerste 3 tot 4 uur na de behandeling is de behandelde plaats vaak het meest pijnlijk en stijf. Daarna kun je verschillende reacties krijgen, zoals: Meer pijn, pijn of sensaties op een andere plaats

(refered pain) of pijn die anders aanvoelt, stijfheid of kramp, moeite met bewegen, blauwe plekken of een blauwe plekkengevoel, een warm gevoel rond de behandelde plaats, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, moeheid of algehele malaise. Deze reacties kunnen 1 tot 5 dagen aan blijven houden, maar verdwijnen vanzelf weer. Probeer goed te onthouden wat je voelt en meld dit bij je volgende bezoek.

 

Wat kun je zelf doen na een dry needling behandeling?
Houd de behandelde regio meteen na de behandeling warm door middel van een kruik, pittenkussen, infraroodlamp, hotpack, enzovoort. Vaak is een half uur tot een uur voldoende. Warmte zorgt voor een betere doorbloeding en daardoor voor een sneller herstel. Alleen warm aankleden is niet voldoende. Kijk uit met het gebruik van infrarood! Hiervoor geldt een maximumtijd. Doe minimaal 1 ½ dag rustig aan met belasten. Te veel en te snel belasten kan het herstel vertragen.  Rek de behandelde spieren regelmatig. De fysiotherapeut geeft je instructies hoe je dit zelf kan doen. Drink voldoende water. Dit helpt bij de afvoer van afvalstoffen.

Wordt Dry Needling vergoed?

Dry Needling is bij Leeuwis Fysiogroep onderdeel van een behandeling fysiotherapie en wordt vergoed uit je aanvullende zorgverzekering indien je voldoende aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. Bij Leeuwis Fysiogroep gaan we voor kwaliteit. Je kunt bij ons met of zonder verwijzing van je arts een afspraak maken bij onze Dry Needling therapeut.

Annet Malenstein - Dry Needling Fysiotherapeut Apeldoorn

Annet Malestein

Dry Needling Fysiotherapeut

Paul Lankwarden - Dry Needling Fysiotherapeut Apeldoorn

Paul Lankwarden

Dry Needling Fysiotherapeut

Wil je meer weten over Dry Needling?

Over de mogelijkheden, over je behandeling of heb je een andere vraag? Voel je vrij om contact op te nemen, wij helpen je graag.