revalideren bij obesitas

Voorkom lichamelijke complicaties en keer obesitas om!
BMI Calculator Leeuwis Fysiogroep Apeldoorn   
BMI ?
BMI Calculator Leeuwis Fysiogroep Apeldoorn   
BMI ?

Obesitas revalidatie Apeldoorn

Fysiotherapie revalidatie bij Obesitas zorgt voor vermindering van je klachten en een betere levenskwaliteit. Onze obesitas fysiotherapie revalidatietrainingen, leefstijlcoaching en dietiek zijn erop gericht om op langere termijn complicaties door obesitas (diabetes type II, hart- en vaatziekte, gewrichtsproblemen) te verminderen of te voorkomen met leefstijlverandering. Onze Obesitas Fysiotherapeuten, Leefstijlcoaches en Diëtisten van Rosella Berghuis helpen en begeleiden je graag met gecombineerde leefstijlinterventie, leefstijlcoaching, training en dietiek. Je kunt deelnemen aan ons obesitasprogramma na verwijzing door jouw huisarts, praktijkondersteuner of de obesitasverpleegkundige.

Programma

 Ons revalidatieprogramma bij obesitas duurt 1 jaar. 10 intensieve fysiotrainingen en 2 evaluatie consulten bij de obesitas fysiotherapeut in 12 weken. En 5 consulten bij de diëtist.

Deelnemen

Je kunt bij ons individueel of in klein groepsverband deelnemen aan obesitas revalidatie. Om deel te nemen hebt je een verwijzing van je huisarts, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige nodig.

Vergoeding

12 consulten fysiotherapie vergoed uit je aanvullende verzekering. Onvoldoende verzekerd? Dan betaal je de fysiotherapie consulten zelf. De 5 consulten diëtiek worden vergoed uit de ketenzorg.

Wat is obesitas?

Obesitas wordt ook wel overgewicht genoemd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er sprake van overgewicht of obesitas wanneer iemand een abnormaal of buitengewoon grote ophoping van lichaamsvet heeft die een negatief effect kan hebben op de gezondheid. De BMI (Body-Mass Index) wordt onder andere gebruikt om vast te stellen of iemand overgewicht of obesitas heeft. Deze wordt berekend aan de hand van het gewicht (in kilo's) en de lengte (in meters). De WHO bepaalt dat er sprake is van obesitas bij een BMI van 30 kg/m of hoger. De BMI-waarde is echter slechts een graadmeter. Er zijn meer factoren die meegenomen worden bij het bepalen of iemand obesitas heeft. Alleen een arts kan de ziekte vaststellen. Soms zijn er omstandigheden waarbij deze berekening geen teken van obesitas is (bijvoorbeeld bij kinderen, zwangere vrouwen, sportbeoefenaars met een sterk ontwikkelde spiermassa, ouderen en patiënten met aandoeningen die de BMI beïnvloeden). Op langere termijn kunnen er complicaties ontstaan zoals: diabetes type II, hart- en vaatziekte en gewrichtsproblemen. Daarom is behandeling belangrijk, hierdoor blijft uw gewicht onder controle. Voldoende bewegen en een gezond eetpatroon zorgt voor vermindering van je klachten en een betere levenskwaliteit.

 

Wat zijn de oorzaken van obesitas?
Obesitas ontstaat door een combinatie van verschillende oorzaken en risicofactoren. Dit zijn voornamelijk: verkeerde voeding (slechte eetgewoonten, het hogere percentage suiker in bewerkte voedingsmiddelen), de individuele hormoonhuishouding, de geestelijke gezondheid, een zittende leefstijl (gebrek aan beweging) en/ of erfelijke aanleg.

 

Wat zijn de gevolgen van obesitas?
Obesitas is een gevaarlijke ziekte die kan zorgen voor een domino-effect aan ernstige gezondheidsproblemen. Omdat het een chronische en progressieve ziekte is die meerdere organen in het lichaam kan aantasten, lopen mensen met morbide obesitas een medisch risico op invaliditeit of vroegtijdig overlijden. Obesitas veroorzaakt bij patiënten tal van andere aandoeningen, waaronder: hoge bloeddruk, gewrichtspijn, hartfalen, diabetes type 2, ernstige ademhalingsproblemen, apneu, depressie en een grotere kans op kanker.

Hulp bij leefstijlverandering

Obesitas revalidatieprogramma

Voor mensen met obesitas hebben wij een speciaal obesitas revalidatieprogramma ontwikkeld, waarmee we in een jaar de complicaties van diabetes type II kunnen verminderen. Samen met onze obesitas fysiotherapeut en diëtist maken wij een persoonlijk programma om te werken naar een gezondere leefstijl op het gebied van van beweging en voeding. Met een aanvullend programma voor thuis stimuleren wij jou om ook buiten de contactmomenten in de fysiotherapiepraktijk actief te zijn. Je wordt geïnformeerd over de gezondheidseffecten van bewegen, specifiek met een aandoening als obesitas. Ook de door jou ‘ervaren’ nadelen van bewegen worden besproken en die proberen wij om te buigen naar de voordelen van meer bewegen. Onze diabetes fysiotherapeut en diëtist bepalen samen met jou de haalbare doelen. Het programma wordt aangepast aan jouw mogelijkheden en capaciteiten om actief te gaan bewegen. Indien gewenst blijven wij jou na het programma van 1 jaar met een aanvullend halfjaarlijks evaluatieprogramma begeleiden.

Hoe is het programma opgebouwd?

Het programma duurt een jaar en start met 12 weken intensieve begeleiding en training. Tussentijds en aan het eind van deze 12 weken zijn er 4 evaluatie consulten bij de fysiotherapeut en dietist. In de resterende 40 weken heb je nog 3 consulten bij de dietist. Het programma is als volgt opgebouwd:

 1. Aan de hand van een verwijsbrief nemen de fysiotherapeut en de diëtist een intake af en worden jouw persoonlijke doelen besproken;
 2. Daarna word je getest, worden er vragenlijsten afgenomen en wordt er een beweegprogramma samengesteld voor thuis en voor de trainingen bij de fysiotherapeut;
 3. Vervolgens word je 12 weken intensief begeleid met 10  fysiotrainingen, 2 evaluatie consulten bij de fysiotherapeut en 2 consulten bij de dietist. Indien noodzakelijk een consult bij de podotherapeut;
 4. Hierna heb je in de resterende 40 weken nog 3 consulten bij de dietist;
 5. Na de 12 weken kun je blijven bewegen met fysio fitness of zelfstandig met een beweegprogramma en onze fysio app.
 6. Na een jaar kunnen we, indien gewenst, de halfjaarlijkse evaluatiemomenten bij de fysiotherapeut en dietist voortzetten.
Wat is het doel van het programma?

Het doel van ons programma is om jou in 1 jaar tijd een gezonde leefstijl aan te leren, zodat;

 • jij je fitter voelt, waardoor je thuis en op je werk beter functioneert;
 • je inzicht krijgt in een gezond voedingspatroon voor een gezond gewicht;
 • je complicaties verminderen en je minder risico op complicaties hebt;
 • je meer zelfvertrouwen en ziekte inzicht krijgt.
Wat levert het programma mij op?

Ons obesitas revalidatieprogramma kan jou veel opleveren voor nu en in de toekomst:

 • Complicaties door obesitas verminderen en het risico daarop verkleinen;
 • Verbetering van je uithoudingsvermogen, spierkracht en balansgevoel;
 • Verbetering van je algemeen welbevinden, doordat jij je fitter voelt;
 • Verbetering van je lichaamssamenstelling, gewicht en voedingspatroon;
 • Vermindering van risico’s op o.a. hart- en vaatziekte, diabetes type 2, etc.

Deelnemen aan obesitas revalidatie

Heb je obesitas en ben je ouder dan 18 jaar? Dan kun Je deelnemen aan ons obesitas revalidatieprogramma om de complicaties van obesitas te verminderen. Om te starten met het obesitas revalidatieprogramma heb je wel een verwijzing van je huisarts, praktijkondersteuner of obesitasverpleegkundige nodig.

Is diabetes revalidatie iets voor mij?
 • Je hebt Obesitas en je bent je ouder dan 18 jaar;
 • Je voldoet niet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen;*
 • Je bent gemotiveerd om je voeding aan te passen;
 • Je bent je gemotiveerd om te gaan bewegen.

 

*De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NBBG) is om, tenminste vijf dagen per week, 30 minuten per dag matig intensief te bewegen. Om te voldoen aan de Fitheidsnorm is het nodig om drie maal per week tenminste 20 minuten intensief te bewegen. Bij de Combinorm voldoet men aan de NNGB, de Fitheidsnorm of aan beide.

 

Wordt obesitas revalidatie vergoed? 

Ons obesitas revalidatieprogramma wordt niet vergoed vanuit de GLI, maar indien je voldoende aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie worden de 12 consulten bij de obesitas fysiotherapeut vergoed vanuit jouw aanvullende verzekering. Controleer zelf bij je zorgverzekeraar hoeveel behandelingen fysiotherapie je nog in je pakket over hebt. De 5 consulten bij de diëtist en de consulten bij jouw huisarts worden vergoed vanuit de ketenzorg. Ben je niet of onvoldoende aanvullend verzekerd voor fysiotherapie? Dan betaal je € 36,00 per consult of training, en ontvang je van ons een rekening via infomedics. Je kunt starten met ons obesitas revalidatieprogramma na verwijzing door jouw huisarts, praktijkondersteuner of de obesitasverpleegkundige. Wij helpen je graag verder!

Hester de Grauw - Obesitas Fysiotherapeut Apeldoorn

Hester de Grauw

Fysiotherapeut

Jeanne Brinkman - Obesitas Fysiotherapeut Apeldoorn

Jeanne Brinkman

Fysiotherapeut

Karlijn Harleman - Obesitas Fysiotherapeut Apeldoorn

Karlijn Harleman

Fysiotherapeut

Sarina Brummel - Diëtiste Apeldoorn de Maten

Jeroen Mulder

Podotherapeut

Sarina Brummel - Diëtiste Apeldoorn

Anouk van der Linden

Diëtiste

Meer weten over obesitas revalidatie?

Over de mogelijkheden, over het programma of heb je een andere vraag? Voel je vrij om contact op te nemen, wij helpen je graag.