Geschiedenis Leeuwis Fysiogroep
50 jaar Fysiotherapie Apeldoorn Leeuwis Fysiogroep

nieuws

Lees het laatste nieuws over fysiotherapie, ontwikkelingen en onze praktijk

Laatste nieuws

Nieuwsbrief Hockeyclub Ares - trainers academy

 

Even voostellen

"Hoi, ik ben Bas Boereboom. Fysiotherapeut en Kinderfysiotherapeut in opleiding bij Leeuwis Fysiogroep. In mijn werk als Fysiotherapeut richt ik mij vooral op de behandeling van kinderen. Zelf hockey ik vanaf mijn jeugd bij M.H.C. Barneveld."

 

Blessures bij kinderen

"In onze fysiotherapiepraktijk zien we veel meer blessures bij kinderen dan vroeger. Het zijn vooral: voetklachten, hielklachten, knieklachten en hamstringblessures. Dit komt omdat kinderen tegenwoordig minder bewegen en/ of te veel eenzijdig bewegen. Hierdoor spreken zij steeds dezelfde spiergroepen aan en ontwikkelen kinderen een minder breed motorisch palet."

 

Verhoogd risico op blessures tijdens een groeispurt
"Kinderen maken drie groeispurten door en hebben tijdens periodes van snelle groei een verhoogd risico op (overbelastings-) blessures. Bij de laatste, derde groeifase is er een verschil tussen meisjes en jongens. Meisjes doorlopen deze groeispurt gemiddeld op de leeftijd van 10 tot 13 jaar, jongens tussen 12 en 16 jaar. Vooral de spieraanhechtingen van de hiel en de knieën krijgen het dan zwaar te verduren. De heup-, enkel- en kniestijfheid neemt toe en ook de balans verslechtert."

"Voor de coördinatie van bewegingen is een groeispurt lastig; je ziet vaak dat een kind in zo’n fase tijdelijk onhandig en slungelig is. Tijdens het sporten merken kinderen dat ze anders bewegen, daar moeten ze aan wennen. Sporten helpt hierbij, oefeningen gericht op coördinatie helpen kinderen weer meer grip te krijgen op hun bewegingen. We zien ook dat de meeste blessures ontstaan aan het begin van het seizoen. Veel kinderen groeien gemiddeld meer in de vakanties door rustmomenten en daar komt bij dat de belasting na een vakantie vaak (te) snel wordt opgevoerd."

 

Hoe voorkom je blessures tijdens een groeispurt?

  1. Een tandje minder tijdens groei pieken, blijf wel bewegen maar tijdelijk minder intensief;
  2. Belasting doseren en variatie in oefeningen;
  3. Voldoende slaap;
  4. Groei meten, zodat een kind tijdens extreme pieken iets minder intensief beweegt;
  5. Houd rekening met verschillen tussen kinderen in een team qua groei en ontwikkeling;
  6. Zorg voor goede hockeyschoenen. Koop de juiste (stevige) schoenen;
  7. Zorg dat uw kind voldoende en gevarieerd beweegt vóór de groeispurt. Hierdoor is het aanpassingsvermogen tijdens en na een groeispurt beter, de creativiteit groter, er is minder uitval door blessures en uiteindelijk meer hockeyplezier.
     

Heb je vragen? Voel je vrij om contact op te nemen!
"Heeft jouw zoon of dochter pijn, een blessure of motorisch problemen? Laat je kind hier dan niet te lang mee doorlopen en voel je vrij om contact met mij op te nemen. Of bespreek het met de trainer en/ of coach, dan zoeken we samen naar een oplossing."

"Kinderfysiotherapie wordt vergoed uit de basisverzekering en je spreekt je eigen risico niet aan. Je kunt snel bij ons terecht op een van onze locaties in Apeldoorn de Maten en Zuidbroek. Bel ons van maandag t/m vrijdag tussen 8:00 en 16:00 uur op nummer: 055 – 534 3546 of plan zelf online een afspraak via onze website: www.leeuwisfysiogroep.nl."

 

Hartelijke groet,

 

Bas Boereboom
Leeuwis Fysiogroep