revalideren bij etalagebenen

Verminder pijn en vergroot je loopafstand met looptraining

Claudicatio revalidatie Apeldoorn

Etalagebenen is de volksterm voor claudicatio intermittens. De oorzaak hiervan is de aandoening perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Bij deze aandoening zijn de slagaders in de benen vernauwd, waardoor te weinig zuurstof naar de spieren wordt aangevoerd. Hierdoor ervaart men krampachtige pijn of een doof gevoel in het been tijdens en na inspanning. Deze pijn treedt vaak op in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren optreden. Na rust verdwijnt de pijn, vanwaar de term etalagebenen: patiënten proberen de pijn te maskeren door noodgedwongen de etalage van een winkel te bekijken. In Nederland wordt geschat dat ruim 19% van de 55-plussers lijdt aan een vorm van PAV. helpt jou bij het vergroten van je loopafstand en vermindering van pijn. Het is wetenschappelijk aangetoond dat fysiotherapie revalidatie bij claudicatio, waarbij je gestimuleerd wordt veel te lopen door middel van looptraining, leidt tot verbetering van je loopafstand en een sterke vermindering van pijn. Onze claudicatio fysiotherapeuten zijn specifiek geschoold in het begeleiden en behandelen van claudicatio patiënten en zijn aangesloten bij Chronisch ZorgNet. Dit is een landelijk netwerk voor fysiotherapeuten, die gespecialiseerd zijn in het geven van looptraining bij etalagebenen. Zij hebben specifieke kennis van de aandoening en het verloop. Je kunt bij ons terecht met en zonder verwijzing van je arts voor fysiotherapie revalidatie bij claudicatio in onze fysiotherapie praktijk in Apeldoorn in de wijken De Maten, Osseveld en Zuidbroek.

Wat is claudicatio?

Etalagebenen is de volksterm voor ‘claudicatio intermittens’. De klachten treden gewoonlijk niet op in rust. Daarom wordt de aandoening intermitterende claudicatio (claudicatio intermittens) genoemd. In het Nederlands wordt ook wel de term 'etalagebenen' gebruikt. Mensen met deze aandoening moeten tijdens het lopen regelmatig rust houden, zogenaamd om een etalage te bekijken. De oorzaak hiervan is de aandoening perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Bij deze aandoening zijn de slagaders in de benen vernauwd, waardoor te weinig zuurstof naar de spieren wordt aangevoerd. Hierdoor ervaart men krampachtige pijn of een doof gevoel in het been tijdens en na inspanning. Deze pijn treedt vaak op in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren optreden. Na rust verdwijnt de pijn, vanwaar de term etalagebenen: patiënten proberen de pijn te maskeren door noodgedwongen de etalage van een winkel te bekijken. In Nederland wordt geschat dat ruim 19% van de 55-plussers lijdt aan een vorm van PAV.

Etalagebenen worden veroorzaakt door slagaderverkalking. Bij slagaderverkalking worden de wanden stugger en dikker, waardoor vernauwingen optreden. Deze verdikkingen, ook wel plaques genoemd, worden veroorzaakt door een opeenhoping van gladde spiercellen en cholesterol. Door de vernauwing in de slagaders van en naar de benen, gaat het bloed trager stromen en ontstaat er een zuurstoftekort in de beenspieren bij inspanning. Hierdoor ontstaan de klachten in de benen bij etalagebenen. Slagaderverkalking is in principe een ouderdomsziekte. Het verloopt geleidelijk, waardoor de meeste mensen er pas op latere leeftijd last van krijgen. Het verkalken van de slagaders kan echter sterk versneld optreden door een aantal factoren als roken, een te hoog cholesterolgehalte (en ongezonde voeding), te weinig lichaamsbeweging en diabetes mellitus.

 

Niet beïnvloedbare risicofactoren: Leeftijd en erfelijkheid.

 

Beïnvloedbare risicofactoren: Te weinig lichaamsbeweging, roken, verhoogde bloeddruk, verhoogd, cholesterol, overgewicht en ongezonde voeding.

Etalagebenen Claudicatio Slagaderverkalking

Wanneer claudicatio revalidatie?

Claudicatio is een vaatziekte die zich kenmerkt door vernauwing (slagaderverkalking) van de bloedvaten in en naar de benen. Claudicatio intermittens wordt ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Claudicatio fysiotherapie revalidatie helpt als je tijdens het lopen pijn, kramp, een doof of moe gevoel in je been of benen hebt. De klachten kunnen in de voet, kuit, dijbeen of bil optreden. Als je stilstaat dan verdwijnen de klachten; loop je weer verder dan beginnen de klachten opnieuw. Tijdens het revalidatietraject geven wij je looptraining en leefstijladvies, wat bij 70 procent van de patiënten met claudicatioklachten tot een duidelijke vermindering van de klachten leidt. Je loopafstand kan gemiddeld 150 procent toenemen. Daarnaast heeft het een gunstig effect op de beïnvloedbare risicofactoren.

Verminder pijn en verbeter je loopafstand

Wat is claudicatio revalidatie?

Tijdens de eerste afspraak wordt er een behandelplan opgesteld aan de hand van een screening en een intakegesprek. Tijdens dit onderzoek krijg je een aantal vragen over verschillende aspecten van je gezondheid. Op deze manier brengen wij je klachten precies in kaart om een passend behandelplan met jou op te stellen. Vervolgens bepaalt onze fysiotherapeut samen met jou de haalbare doelen. Hierna starten we het behandeltraject. Wij maken tijdens dit behandeltraject gebruik van de modernste trainings- en testapparatuur. Voor mensen met claudicatio hebben wij een speciaal revalidatieprogramma ontwikkeld, waarbij wij ons richten op het verbeteren Je loopafstand, pijnvermindering en verandering van leefstijl. Het doel is dat je buitenshuis beter kunt functioneren, dat we verergering van de vaatziekte proberen te voorkomen en dat je leert omgaan met de vaatziekte. Het beweegprogramma bestaat uit looptraining, krachtoefeningen en informatie over het ontstaan van de vaatziekte, het verloop en de beïnvloedbare risicofactoren. Het revalidatieprogramma wordt aangepast aan jouw mogelijkheden en individuele capaciteiten. Een aanvullend (online) programma stimuleert om ook buiten de contactmomenten in de fysiotherapiepraktijk actief te blijven. Je zult merken dat bewegen makkelijker gaat, wat vervolgens voordeel geeft in het dagelijks handelen. Samen met de claudicatio fysiotherapeut wordt gezocht naar oplossingen en worden de juiste acties ondernomen om een actieve leefstijl te garanderen en te handhaven. Je kunt bij ons terecht met of zonder een verwijzing van je arts.

Wordt claudicatio revalidatie vergoed?

De eerste 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie (GLT) fysiotherapie bij Etalagebenen (Claudicatio) worden gedurende een periode van 12 maanden vergoed vanuit je basisverzekering. Deze behandelingen vallen onder het wettelijke eigen risico en je hebt een een verwijzing nodig van je huisarts of specialist. Bij Leeuwis Fysiogroep gaan we voor kwaliteit en zijn aangesloten bij Chronisch ZorgNet. Wij brengen je graag weer in beweging!

Zorg ervoor dat je voldoende aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie bij een goede zorgverzekeraar, Lees hier meer..

Hester de Grauw - Claudicatio Fysiotheapeut Apeldoorn

Hester de Grauw

Claudicatio Fysiotherapeut

Jeanne Brinkman - Claudicatio Fysiotheapeut Apeldoorn

Jeanne Brinkman

Claudicatio Fysiotherapeut

Birgit Bebelaar - Claudicatio Fysiotherapeut Apeldoorn

Birgit Bebelaar

Claudicatio Fysiotherapeut

Meer weten over claudicatio revalidatie?

Over de mogelijkheden, over je behandeling of heb je een andere vraag? Voel je vrij om contact op te nemen, wij helpen je graag.