Fysiotherapie revalidatie bij Obesitas zorgt voor vermindering van je klachten en een betere levenskwaliteit. Onze obesitas fysiotherapie revalidatietrainingen, leefstijlcoaching en dietiek zijn erop gericht om op langere termijn complicaties door obesitas (diabetes type II, hart- en vaatziekte, gewrichtsproblemen) te verminderen of te voorkomen met leefstijlverandering. Onze Obesitas Fysiotherapeuten, Leefstijlcoaches en Diëtisten van Rosella Berghuis helpen en begeleiden je graag met gecombineerde leefstijlinterventie, leefstijlcoaching, training en dietiek. Je kunt deelnemen aan ons obesitasprogramma na verwijzing door jouw huisarts, praktijkondersteuner of de obesitasverpleegkundige.
Ons revalidatieprogramma bij obesitas duurt 1 jaar. 10 intensieve fysiotrainingen en 2 evaluatie consulten bij de obesitas fysiotherapeut in 12 weken. En 5 consulten bij de diëtist.
Je kunt bij ons individueel of in klein groepsverband deelnemen aan obesitas revalidatie. Om deel te nemen hebt je een verwijzing van je huisarts, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige nodig.
12 consulten fysiotherapie vergoed uit je aanvullende verzekering. Onvoldoende verzekerd? Dan betaal je de fysiotherapie consulten zelf. De 5 consulten diëtiek worden vergoed uit de ketenzorg.
Obesitas wordt ook wel overgewicht genoemd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er sprake van overgewicht of obesitas wanneer iemand een abnormaal of buitengewoon grote ophoping van lichaamsvet heeft die een negatief effect kan hebben op de gezondheid. De BMI (Body-Mass Index) wordt onder andere gebruikt om vast te stellen of iemand overgewicht of obesitas heeft. Deze wordt berekend aan de hand van het gewicht (in kilo's) en de lengte (in meters). De WHO bepaalt dat er sprake is van obesitas bij een BMI van 30 kg/m of hoger. De BMI-waarde is echter slechts een graadmeter. Er zijn meer factoren die meegenomen worden bij het bepalen of iemand obesitas heeft. Alleen een arts kan de ziekte vaststellen. Soms zijn er omstandigheden waarbij deze berekening geen teken van obesitas is (bijvoorbeeld bij kinderen, zwangere vrouwen, sportbeoefenaars met een sterk ontwikkelde spiermassa, ouderen en patiënten met aandoeningen die de BMI beïnvloeden). Op langere termijn kunnen er complicaties ontstaan zoals: diabetes type II, hart- en vaatziekte en gewrichtsproblemen. Daarom is behandeling belangrijk, hierdoor blijft uw gewicht onder controle. Voldoende bewegen en een gezond eetpatroon zorgt voor vermindering van je klachten en een betere levenskwaliteit.
Wat zijn de oorzaken van obesitas?
Obesitas ontstaat door een combinatie van verschillende oorzaken en risicofactoren. Dit zijn voornamelijk: verkeerde voeding (slechte eetgewoonten, het hogere percentage suiker in bewerkte voedingsmiddelen), de individuele hormoonhuishouding, de geestelijke gezondheid, een zittende leefstijl (gebrek aan beweging) en/ of erfelijke aanleg.
Wat zijn de gevolgen van obesitas?
Obesitas is een gevaarlijke ziekte die kan zorgen voor een domino-effect aan ernstige gezondheidsproblemen. Omdat het een chronische en progressieve ziekte is die meerdere organen in het lichaam kan aantasten, lopen mensen met morbide obesitas een medisch risico op invaliditeit of vroegtijdig overlijden. Obesitas veroorzaakt bij patiënten tal van andere aandoeningen, waaronder: hoge bloeddruk, gewrichtspijn, hartfalen, diabetes type 2, ernstige ademhalingsproblemen, apneu, depressie en een grotere kans op kanker.
Voor mensen met obesitas hebben wij een speciaal obesitas revalidatieprogramma ontwikkeld, waarmee we in een jaar de complicaties van diabetes type II kunnen verminderen. Samen met onze obesitas fysiotherapeut en diëtist maken wij een persoonlijk programma om te werken naar een gezondere leefstijl op het gebied van van beweging en voeding. Met een aanvullend programma voor thuis stimuleren wij jou om ook buiten de contactmomenten in de fysiotherapiepraktijk actief te zijn. Je wordt geïnformeerd over de gezondheidseffecten van bewegen, specifiek met een aandoening als obesitas. Ook de door jou ‘ervaren’ nadelen van bewegen worden besproken en die proberen wij om te buigen naar de voordelen van meer bewegen. Onze diabetes fysiotherapeut en diëtist bepalen samen met jou de haalbare doelen. Het programma wordt aangepast aan jouw mogelijkheden en capaciteiten om actief te gaan bewegen. Indien gewenst blijven wij jou na het programma van 1 jaar met een aanvullend halfjaarlijks evaluatieprogramma begeleiden.
Het programma duurt een jaar en start met 12 weken intensieve begeleiding en training. Tussentijds en aan het eind van deze 12 weken zijn er 4 evaluatie consulten bij de fysiotherapeut en dietist. In de resterende 40 weken heb je nog 3 consulten bij de dietist. Het programma is als volgt opgebouwd:
Het doel van ons programma is om jou in 1 jaar tijd een gezonde leefstijl aan te leren, zodat;
Ons obesitas revalidatieprogramma kan jou veel opleveren voor nu en in de toekomst:
Heb je obesitas en ben je ouder dan 18 jaar? Dan kun Je deelnemen aan ons obesitas revalidatieprogramma om de complicaties van obesitas te verminderen. Om te starten met het obesitas revalidatieprogramma heb je wel een verwijzing van je huisarts, praktijkondersteuner of obesitasverpleegkundige nodig.
*De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NBBG) is om, tenminste vijf dagen per week, 30 minuten per dag matig intensief te bewegen. Om te voldoen aan de Fitheidsnorm is het nodig om drie maal per week tenminste 20 minuten intensief te bewegen. Bij de Combinorm voldoet men aan de NNGB, de Fitheidsnorm of aan beide.
Ons obesitas revalidatieprogramma wordt niet vergoed vanuit de GLI, maar indien je voldoende aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie worden de 12 consulten bij de obesitas fysiotherapeut vergoed vanuit jouw aanvullende verzekering. Controleer zelf bij je zorgverzekeraar hoeveel behandelingen fysiotherapie je nog in je pakket over hebt. De 5 consulten bij de diëtist en de consulten bij jouw huisarts worden vergoed vanuit de ketenzorg. Ben je niet of onvoldoende aanvullend verzekerd voor fysiotherapie? Dan betaal je € 42,00 per consult of training, en ontvang je van ons een rekening via infomedics. Je kunt starten met ons obesitas revalidatieprogramma na verwijzing door jouw huisarts, praktijkondersteuner of de obesitasverpleegkundige. Wij helpen je graag verder!
Zorg ervoor dat je voldoende aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie bij een goede zorgverzekeraar, Lees hier meer..
Fysiotherapeut
Fysiotherapeut
Fysiotherapeut
Over de mogelijkheden, over het programma of heb je een andere vraag? Voel je vrij om contact op te nemen, wij helpen je graag.